We’re delighted to announce our Project of the Year 2017 — Birmingham Institute of Forest Research — and the other eight category winners for the RICS Awards 2017, West Midlands.

42 of the West Midland’s most impressive and community beneficial property schemes battled it out for top honours at the RICS Awards 2017, West Midlands. ITV News Presenter Sameena Ali-Khan hosted this year’s sell-out ceremony, held at Edgbaston Cricket Ground, Birmingham, which attracted over 250 local property professionals.

View the winners' brochure

Project of the Year – Birmingham Institute of Forest Research (sponsored by Sika Sarnafil plus)

The highly acclaimed Project of the Year title is presented to the scheme which demonstrates overall outstanding best practice and an exemplary commitment to adding value to its local area. The Birmingham Institute of Forest Research — delivered by Faithful+Gould, Patrick Nicholls and Shaylor Group — is a pioneering 10-year project connecting the UK’s carbon research with Australia, US and Amazonian research.

Aiming to be at the forefront of research for the University of Birmingham at its new Stafford site, the CO2 research facility, located in remote historic woodland, is the only one of its kind in the UK and will stimulate the atmospheric conditions expected in 2070. Investigating the effects of climate change on existing woodlands the facility comprises a series of cylindrical ring structures, reaching just above the tree canopy, with supporting pipes delivering CO2 in such a way that the woodland inside the ring is immersed in CO2.

Winners and highly commended entries from the eight other categories are:

Building Conservation: Holy Trinity, Stratford-upon-Avon (sponsored by University of Wolverhampton)

As the burial site of William Shakespeare and as one of the most visited parish churches in England, Holy Trinity’s latest extension provides much-needed facilities and allows the Parish to improve the ways they serve the community. Including a new south porch and vestry to name a few the layout of the church has been significantly improved by freeing up the South Transept so that it can be accessible to the public — part of a long-term strategy to return the church to its original cruciform plan shape.

  • Highly Commended: No award

Commercial: The Grand Hotel, Shops & Offices – Phase 1 (sponsored by Rider Levett Bucknall)

Comprising five buildings and built over 20 years, between 1875 and 1895, the Grand Hotel, Shops and Offices is undergoing major redevelopment. Consisting of the complete restoration of all external facades, with the primary focus on the stone façade on Colmore Row and Church Street the first phase also sees refurbishment of 11,000 sq ft of office space and 25,000 sq ft of retail space.

  • Highly Commended: No award

Community Benefit: Remembrance Centre at the National Memorial Arboretum

Located in the National Memorial Arboretum, the UK’s year-round centre of Remembrance is a spiritually uplifting place which honours the fall, recognises service and sacrifice and fosters price in our country. The new centre engages materially with its environment with a soft material concept of larch timber and natural stone and provides a gateway into the 150-acre site. An exhibition, interpretation and retail spaces, a restaurant, café and a learning centre are all included in the well-considered project.

  • Highly Commended: Lye & Wollescote Cemetary Chapels, Stourbridge

Design through Innovation: Birmingham Dental Hospital and School of Dentistry (sponsored by Forbo Flooring)

Opened by Her Majesty Queen Elizabeth, the £50 million four-storey development is the first integrated dental hospital and school to be built in the UK for 40 years. It will not only secure the future of dental training for undergraduate and postgraduate studies in the region for years to come but offers cutting-edge treatment to a patient population of c.1.5 million in a new, 15,465 sq m state-of-the-art facility.

  • Highly Commended: No award

Infrastructure: Birmingham Institute of Forest Research

The Birmingham Institute of Forest Research aims to be at the forefront of research for the University of Birmingham at its new Stafford site. The CO2 research facility located in remote historic woodland is the only one of its kind in the UK and will stimulate the atmospheric conditions expected in 2070. Investigating the effects of climate change on existing woodlands the facility comprises a series of cylindrical ring structures, reaching just above the tree canopy, with supporting pipes delivering CO2 in such a way that the woodland inside the ring is immersed in CO2.

  • Highly Commended: No award

Regeneration: iCentrum (sponsored by Faithful+Gould)

iCentrum, the new 44,000 sq ft digital innovation centre delivers flexible working space, auditorium, break-out space and individual business units. At the forefront of ICT-enabled collaborative environments, the project is designed to attract and retain the digital entrepreneurs of the future and kick starts the rejuvenation of Birmingham Science Park and provides a beacon for Birmingham as a smart city.

  • Highly Commended: No award

Residential property: Chamberlain Residential Scheme, Birmingham

A new, contemporary high- and low-rise student development located in a prominent position at the top of the Vale Student Village, the scheme provides 726 student bedrooms comprising of 24 self-contained studios and 702 bedrooms with en-suite facilities. Each cluster, generally containing six rooms provides a communal kitchen/diner and living space.

  • Highly Commended: No award

Tourism & Leisure: Remembrance Centre at the National Memorial Arboretum

Located in the National Memorial Arboretum, the UK’s year-round centre of Remembrance is a spiritually uplifting place which honours the fall, recognizes service and sacrifice and fosters price in our country. The new centre engages materially with its environment with a soft material concept of larch timber and natural stone and provides a gateway into the 150-acre site. An exhibition, interpretation and retail spaces, a restaurant, café and a learning centre are all included in the well-considered project.

  • Highly Commended: No award

View the winners' brochure

Read the next page in this section