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Scope

These Rules are made by the Standards and Regulation Board in accordance with Bye-Law 3.5 
and Bye-Law 7.2.1 under powers provided by Regulation 7.2.4.

They set out:

•	 who is entitled to use the RICS logo and the RICS regulatory designation for registered firms

•	 the requirements for using the RICS logo and

•	 the use of the chartered surveyor designation by firms.

Rules

1	 Interpretation
In these Rules, unless the context otherwise requires:

1.1	 ‘Member’ means a chartered Member or non-chartered Member who is registered for 
regulation with RICS (those holding an AssocRICS, MRICS, or FRICS designation).

1.2	 ‘Registered Firm’ means a Firm registered for regulation with RICS.

1.3	 ‘RICS logo’ means each of the RICS lion’s head and letters, which are each a registered 
trademark.

1.4	 ‘RICS Registered Firm designation’ means the words ‘Regulated by RICS’.
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2	 Permitted use of RICS logo and registered firm designation
2.1	 The RICS logo may only be used by a Member or a Registered Firm, unless otherwise 

authorised by RICS.

2.2	The RICS Registered Firm designation may only be used by an RICS Registered Firm.

3	 Requirements
3.1	 When using the RICS logo; the chartered surveyor designation and, where applicable in 

respect of firms, the Registered Firm designation, a Member or Registered Firm must:

a	 comply with the Standards and Regulation Board’s Policy Statement and RICS branding 
guidelines for Members and Registered Firms as set out in Appendix A

b	 comply with the Rules of Conduct, Rules for the Registration of Firms and these Rules

c	 act in accordance with the obligations set out in RICS’ Royal Charter and Bye-Laws

d	 not alter the RICS logo or RICS Registered Firm designation without permission

e	 not use the RICS logo in a manner that could have an adverse impact upon its status as a 
registered trademark

f	 not use the logo or designation(s) in a manner that could bring the profession into 
disrepute and

g	 not use the chartered surveyor designation in a manner that could have an adverse 
impact on its status as a registered trademark.
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Appendix A

Policy and guidelines for use of the RICS logo and Registered Firm 
designation
In accordance with section 3.1 of the Rules for the use of the RICS logo and designations by firms, 
this policy statement contains mandatory requirements for RICS Members and Registered 
Firms. It sets out RICS’ requirements for the use of the RICS logo and the RICS Registered Firm 
designation.

RICS takes robust steps, where necessary, to protect the intellectual property rights in the RICS 
logo and related designations.

Please refer to the detailed branding guidelines for use of the RICS logo and designations that 
are available at rics.org

RICS logo

Personal use of the logo
RICS Members have the right to use the RICS logo appropriately and professionally on personal 
stationery (e.g. business cards), whether a partner, director or employee. This applies to all 
qualified members – Fellows (FRICS), Professional Members (MRICS) and Associate Members 
(AssocRICS) – no matter what type of organisation they work for or the surveying activities they 
carry out.

Use of the logo by firms
The logo can only be used by a firm that is registered for regulation with RICS – a Registered 
Firm.

It must be used appropriately and professionally. The RICS logo is a registered trademark and 
should not be used or altered without permission.

Registered Firm designation – ‘Regulated By RICS’

Core requirements
 RICS’ Rules of Conduct require that ‘Firms must display on their business literature, in accordance 
with RICS’ published policy on designations, a designation to denote that they are regulated by 
RICS’. 
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Only firms registered for regulation by RICS are permitted to use the RICS Registered Firm 
designation (‘Regulated by RICS’). Its usage by individuals is not permitted. When doing so RICS 
Registered Firms must meet the following requirements.

It is essential for members of the public, clients and potential clients to identify firms that are 
‘Regulated by RICS’ easily. A firm registered for regulation must display the ‘Regulated by RICS’ 
designation in a manner clearly visible to both potential and existing clients of the firm, and 
must appear on all of the following:

•	 the firm’s letterhead

•	 the firm’s website

•	 the firm’s terms of engagement in respect of surveying services and

•	 externally facing information on the firm’s formal complaint handling processes.

It is also recommended that all advertising and other public-facing promotional materials 
regarding surveying services carry this designation.

In addition to this, RICS also requires every regulated firm to include the following text in their 
terms of engagement issued to clients in respect of its surveying services:

[Name of Firm] is regulated by RICS for the provision of surveying services. This 
means we agree to uphold the RICS Rules of Conduct and all other applicable 
mandatory professional practice requirements of RICS, which can be found at 
www.rics.org. As an RICS regulated firm we have committed to cooperating 
with RICS in ensuring compliance with its standards. The firm’s nominated RICS 
Responsible Principal is [insert name, job title and contact details].

Firms are permitted to use a non-English language equivalent of this statement to support 
effective communication.

Where it chooses, RICS may authorise an alternative version of this statement to adequately 
reflect the scope of the RICS registration of a firm.

RICS also provides a branded version of the Registered Firm designation, which combines 
the RICS logo and the words ‘Regulated By RICS’. This may be used as an alternative to the 
Registered Firm designation alone.
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Use of ‘chartered surveyors’ designation by firms

Sole practitioners
The designation ‘chartered surveyor(s)’ may be used by a sole practitioner who is a chartered 
member.

Partnerships and company names
A partnership or company carrying on surveying services may also use the chartered surveyor 
designation if:

•	 50% or more of the partners or directors are chartered members

•	 no partner or director has been expelled from membership of RICS and not subsequently 
re-admitted

•	 the chartered surveyor designation is only used in the business’ trading name and does not 
feature in the business’ corporate name

	– where a designation is used in conjunction within a partnership’s trading name, either 
the names of all partners are stated in legible characters on all stationery, electronic 
communications and public displays or, if there are more than 20 partners, a list of the 
names of all the partners may be maintained at the partnership’s principal place of 
business or

	– where a designation is used in conjunction with a company’s Trading Name, the 
company’s registered corporate name is also stated in legible characters on all 
stationery, electronic communications and public displays.

•	 the firm is registered with RICS for Regulation, if it has its principal office in the UK

•	 for any firm that has its principal office outside the UK that is not registered for regulation 
by RICS, there is an agreement between the partners (for a partnership) or all directors (for 
a company) that any surveying services carried on by the partnership or company shall be 
conducted at all times in accordance with the Rules of Conduct, and a copy of that agreement 
must be supplied to RICS on demand and

•	 each individual partner or director who is a chartered member uses the appropriate 
designatory initials when they conduct the business of the partnership or company.

For the purposes of this Appendix
‘Corporate name’ means the corporate name that a business has registered as its registered, 
legal name with the Registrar of Companies located in the country where the business is 
domiciled (for example, Companies House in the UK, the Companies Registration Office in the 
Republic of Ireland, etc.).

‘Trading name’ means the pseudonym chosen and used by a business to operate under and 
which is a different name from its registered, corporate name.
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Delivering confidence
We are RICS. Everything we do is designed to effect positive 
change in the built and natural environments. Through our 
respected global standards, leading professional progression 
and our trusted data and insight, we promote and enforce 
the highest professional standards in the development 
and management of land, real estate, construction and 
infrastructure. Our work with others provides a foundation for 
confident markets, pioneers better places to live and work and 
is a force for positive social impact. 

rics.org

Americas, Europe, Middle East & Africa
aemea@rics.org

Asia Pacific
apac@rics.org

United Kingdom & Ireland
contactrics@rics.org

http://rics.org
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