Rechercher

28 JUIN 2018

PropTech Poland członkiem Koalicji Międzynarodowych Standardów Etycznych

PropTech Poland dołączył do międzynarodowej koalicji, która opracowała pierwszy na świecie zestaw standardów etycznych dla organizacji związanych z globalną branżą budownictwa i nieruchomości. Członkiem założycielem Koalicji jest m.in. RICS.

Koalicja na rzecz międzynarodowych standardów etycznych (ang. International Ethics Standards Coalition, IES) została zainicjowana na forum ONZ w październiku 2014 roku w Nowym Jorku. Tworzy ją obecnie ponad 125 organizacji zrzeszających ekspertów związanych z branżą budownictwa i nieruchomości, które zobowiązały się współpracować na rzecz dostosowania wewnętrznych zasad etycznych i kodeksów postępowania do nowego międzynarodowego standardu.

PropTech Poland to rosnąca w siłę społeczność innowatorów i ekspertów, liderów transformacji technologicznej branży real estate w Polsce. Jest pierwszą w kraju platformą współpracy, wymiany wiedzy i doświadczenia w obszarze nowoczesnych technologii, których błyskawiczny rozwój stawia uczestników rynku przed szeregiem wyzwań związanych z etycznym aspektem cyfrowej rewolucji, m.in. ochroną danych osobowych jak i prywatności użytkowników.

Rynek nieruchomości w Polsce jest gotowy na innowacje, a technologia może otworzyć zupełnie nowe możliwości dla całej branży. Istnieją jednak pewne wyzwania związane z wprowadzaniem nowych technologii, które podkreślają rosnące znaczenie standardów i potrzebę budowy nowych umiejętności w zawodzie. W ramach PropTech Poland chcemy m.in. ułatwić dyskusję na temat tego, w jaki sposób branża może dostosować się do rosnącej skali zmian i angażować odpowiednich ludzi mających wspierać procesy cyfrowej transformacji. Przystępując do Koalicji IES PropTech Poland zobowiązuje się współpracować z globalnymi ekspertami w celu wdrożenia wspólnego standardu etycznego. Jestem przekonany, że zastosowanie tego niezwykle ważnego standardu w całym łańcuchu relacji pomiędzy partnerami zwiększy przejrzystość, spójność i zaufanie do usług oferowanych przez profesjonalistów na globalnym i wzajemnie połączonym rynku.

wyjaśnia Bartosz Dobrowolski
założyciel Proptech Poland i członek panelu doradczego RICS w Polsce

Sektor budownictwa i nieruchomości to jeden z kluczowych sektorów światowej gospodarki, w którym skumulowana jest znaczna część światowego bogactwa. Opracowanie uniwersalnego zbioru międzynarodowych standardów etycznych ma na celu zwiększenie transparentności i spójności globalnego rynku nieruchomości oraz wzmocnienie zaufania do powiązanych z nim zawodów.

Ostateczna wersja międzynarodowego standardu w zakresie etyki została opublikowana w grudniu 2016 roku, a jego przygotowanie poprzedziły szeroko zakrojone globalne konsultacje. Treść standardu wraz z informacjami na temat działań Koalicji dostępne są na stronie www.ies-coalition.org  Więcej o PropTech Poland na stronie www.proptechpoland.org.